Нов парк-уникат чака откриването си

Новият скейт парк в град СамоковСкейт паркът на площад „Захари Зограф“

Община Самоков има богати традиции в спорта. Градът може да се похвали с много успехи в тази област.  Най-новото съоръжение, което се строи в момента, е скейт парк, който ще „напише“ нова глава в историята на този спорт в планинския град.

А тя започва през 1998 г., когато двама сноубордисти Христо Ахтаподов и Тодор Янев проявяват собствена инициатива да докарат първите съоръжения за скейтборд в Самоков. Името на Ахтаподов днес е познато на всички, които се занимават със зимни спортове, не само в самоковски окръг, но и в цяла България. В последствие, от професионален състезател, той се превръща в основател и главен треньор на най-успешния сноуборд клуб в страната „БороБорд“, освен това води националния отбор по фристайл до миналия сезон.

Но да се върнем през ’98, когато Христо и неговия приятел Тодор Янев използват връзките си  в общината и успяват да дадат старт на скейт културата в Самоков. Те уреждат камион и група работници, които да докарат от София съоръжения, които да монтират на централния площад „Захари Зограф“.  Мястото било подходящо, защото е изолирано от трафик и дава възможност на всички, които искат да се занимават с улични спортове, да го направят. След като получават съдействие от общината, в градчето се докарват два куотъра и малка арена с бокс. Така се формира първият скейт парк.Той се използвал не само от спортисти, но и от хора на изкуството, които заедно изрисували парка.

Години след това Христо Ахтаподов вече започнал кариерата си на развител на сноуборда на местно ниво. Тогавашните управници видели, че има голям интерес към скейтборда от страна на младите, които съчетавали тренировките си със забавлението. Решили да обогатят парка и закупили още съоръжения – първата комбинирана арена с  прави и даун рейлове, които подпомогнали каращите да развият уменията си.

Тази година общината отново се допита до ръководството на „БороБорд“ за доразвиването на парка на площад „Захари Зограф“.  На центъра бяха поставени още мини пирамида и олибокс.

Сноубордистите и местните управници отдавна работят в екип по проекти за развитието и представянето на сноу и скейт културата в Самоков. През зимата под формата на каране на сноуборд, а през лятото, когато в града има повече деца, с промотиране на този тип спортове.  Явно успешно, защото 3 състезания по скейтборд за деца, както и няколко обучения по лонгборд вече са факт.

Тези мероприятия засилват още повече интереса на скейтборд любителите. Усеща се нуждата от по-голям парк, отделен и с тренировъчна цел. Ръководството на града подкрепило идеята за създаването му, като мотивът им е да бъде използван и от сноубордистите през летните месеци. Така се заражда и новия повод на Самоков да се гордее. 

Новият скейт парк в град СамоковНовият скейт парк в град Самоков

В центъра на планинското градче, близо до река Искър, се строи скейт парк, единствен по рода си в България. За направата му общината си сътрудничи с варненска строителна фирма, като на строежа в екип работят специалисти по проекти с бетон и скейтбордисти.

Паркът е уникален именно със своята пул секция. Тя е иновация за родината ни, характеризира се със специфична форма, гладка настилка и професионална насоченост. Големият плюс при този тип секция е, че генерира скоростта на карачите, а новата настилка омекотява при падане. С това си устройство, паркът се превръща в мечта за всички, които се занимават сериозно не само със скейтборд, но и за сноубордистите. Двата спорта са тясно свързани. Професионалните карачи на сняг разчитат на техническата подготовка, която им осигуряват скейт парковете през лятото.  На рампите те упражняват трикове и работят върху стила си.  Пример за спортист, завлядял върховете и в двата спорта на дъска, е американецът Шон Уайт. Той е двукратен олимпийски шампион в сноуборд дисциплината халфпайп и същевременно носител на две златни отличия в най-престижния турнир в скейтбординга X Games.

Треньорът на „БороБорд“ Христо Ахтаподов също потвърди значимата роля на скейт парковете в подготовката на възпитаниците си. Той изрази радостта си относно действащия проект в родния си град.  Пулът на новия парк е сбъдната мечта и за него, не само поради техническото предимство на съоръжението, но и удоволствието, което носи карането на такава повърхност.

Друго важно значение на новия скейт проект е, че ще дава възможност на тези, които се занимават професионално със спорт да тренират необезпокоявани от останалите, които просто се забавляват на рампите. Подобен проблем се получи с първия скейт парк в Самоков, разположен точно на централния площад на града „Захари Зограф“. Комерсиалната му насоченост привлича деца, които използват съоръженията като катерушки и пречат на тези, които искат да се развиват в този спорт.

Главният проектант и консултант на новото самоковско спортно бижу Георги Георгиев е впечатлен от работата с местната община. Той я определя като най-благоприятната в кариерата си до момента и е благодарен на излючително коректните и отзивчиви хора, които стоят зад проекта. Думите на варненеца повтори и Христо Ахтаподов, тъй като „БороБорд“ отдавна си сътрудничи с общината.

Единственото предложение, което се отправя към управниците, е проектът да бъде замразен по време на студените зимни месеци. Искането е напълно основателно от гледна точка на работата с бетон. Той набъбва през деня при по-топло време, но сляга вечер, когато температурите паднат; така структурата му се руши. Това е неприемливо и за двете страни, идеята е скейт паркът да бъде построен веднъж, но завинаги.

Новото съоръжение ще приобщи Самоков, а и България като цяло към алпийските държави, които имат скейт парк в подножието на планината.