Треньорът на националния отбор по сноуборд – свободен стил Христо Ахтаподов, ще ни разкаже за впечатленията си и преживяването от двете състезания (слоупстайл и халфпайп), на които взеха активно участие нашите млади надежди Петър Гьошарков, Валентин Миладинов, Борислав Стоянов и Михаела Варошкина от СК „Бороборд – Самоков” и  Камен Петров и Константин Славов от Клуб Пампорово-ТРС. Снимки- Богдан Кабасанов.

На 29 януари, потеглихме за Франция. Пътят е доста, но живи здрави след 22 часа пристигнахме в невероятно красивия и ексцентричен курорт Авориаз, който се намира до най-високия европейски връх Монблан. Най-много ни впечатли самото място, на което е разположен курортът. Цялото придвижване в курорта се осъществява само със ски или сноуборд. За да отидат до магазина, хората се пускат със ски и се прибират с покупките си до хотелите с лифт.

coaching

 Състезанието започна с тренировъчен ден. Паркът беше конфигуриран доста креативно, имаше разнобразие от три линии, но мащабите не бяха фрапантни за нас. Тренировката протече под моето ръководство и на колегата Богдан Кабасанов. Времето беше прекрасно, комуникацията между нас и състезателите беше чудесна, в рамките на няколко ръна децата усетиха трасето и започнаха да повишават сложността на триковете си и надграждаха ръновете си. Направихме и кратка тренировка на халфпайпа, който беше идеално шейпнат. Децата се справиха чудесно, имайки предвид размерите на съоръжението.

petar-gyosharkov

 На следващия ден протече квалификацията в дисциплината слоупстайл. Всички момчета караха на най-голямата линия, която беше следната – double kink rail, down rail 10m, rocket box, kicker 16m, spine, quater pipe 4m. Момчетата показаха отлично каране, което доведе до отличното им класиране в тежката конкуренция с школите от западна Европа.

valio360

 В категория гром (до 15 години) Камен Петров излиташе с огромен bs air на спайна и взе 4-то място. Борислав Стоянов направи много красив бекфлип и взе 5-то място. Константин Славов излиташе с невероятна амлитуда и след перфектно приземняване на bs540 взе 9-то място. Валентин Миладинов показа завидни технически умения на парапетите, но малко не му стигна за финалите и остана 19-ти. Михаела Варошкина представи своят максимум на средната линия, но с 6-тото си място не успя да влезе във финалите.

Петър Гьошарков в категория руки (15-19 години) лепна супер чист и креативен рън, с който впечатли не само нас, а и съдиите и така си потвърди мястото в първата десетка за следващия ден – финалите.

mikiiii

bobiiiii

 Финалите ни посрещнаха със снеговалеж и доста лошо време. Тъй като за нашите състезатели това беше първият старт за сезона, появата на всички странични фактори указа влияние върху психиката им. Все пак, те успяха да покажат високото ниво но подготовката си и успяха да дадат най-доброто от себе си. Камен затвърди 4-тото си място и във финала. Коце се придвижи с 2 места напред и остана 7-ми. Боби си повиши ръна в тренировките, но не успя да го представи в самите финали и остана на 13-то място. Пепо също по време на тренировките се представи по-добре от самото състезание, но все пак успя да се предвижи с 3 места напред и остана 7-ми в крайното класиране, което е доста сериозен успех!

kamenfsair

horse-bsair

 Състезанието в дисциплината халфпайп протече много прогресивно за нашите карачи. Те успяха да изградят уменията си по време на самата тренировка, имайки предвид, че не са карали на такова съоръжение този сезон.

В категория гром най-добре се представи Боби с огромни ерове и стабилнo fs540, това го доведе до 9-то място. Камен взе 10-то място, благодарение на стабилни ерове и на двете стени. Вальо прикючи на 12-то място с красиво fs360. Коце се класира 16-ти и Мики стана отново 6-та. След състезанието продължихме с тренировката на халфпайп, за да се възползваме максимално от това съоръжение, до каквото нямаме достъп в родната си държава.

koce-air

mikipipe

pepo-bsair

 От треньорския екип изказваме огромното си удовлетворение от представянето на децата. След дългия път наобратно, заредени с положителна енергия и нова мотивация, продължаваме тренировъчния процес по родните ни паркове и с нетърпение чакаме следващите стартове!