Спортен клуб „БороБорд – Самоков” е основан през 2008 г. и официално признат за член на БФСки през 2010 г.

За своите 15 години съществуване, клубът набра популярност, както на територията на града, така и сред българското сноуборд общество и родната зимна спортна сцена. Младите му състезатели са на възраст от 6 до 18 години, чийто спортен дух и умения се възпитават и развиват под професионалното ръководство на треньорите Христо Ахтаподов и Константин Ахтаподов.

Треньорската дейност е целогодишна, концентрирана през ваканционните периоди. Децата се развиват физически и технически под съответен тренировъчен режим и натовареност. Тренировъчните занятия на клуба се провежда според нивото на децата на съответно подбран по трудност терен. Извън зимния сезон тренировките протичат на територията на града и парковите площи в негова близост.

Системност и дисциплинираност са основна политика на клуба за реализиране на младите български таланти в професионалния сноуборд спорт за родна и международна изява.

гр. Самоков” се намира в подножието на Рила планина, в непосредствена близост до курорт Боровец. надморското равнище на града е 980 м., а начална станция на кабинковия лифт в курорта е 1300 м. и 2275 м. при върха.