Photos by: Constantin Trupchev, KIK visions

Още сме изпълнени с емоции от миналата седмица, време е да ги споделим. „Пампорово фристайл оупен” (ПФО) ни предостави едно беше невероятно изживяване. Толко много стартове, толкова перфектен парк, толкова много карачи на световно ниво, толкова много усмивки и това всичко в рамките на една седмица.

bobi

Седмица започна с двата старта на Европейска купа. Дойдоха много карачи от цяла Европа, даже имаше представители и от Щатите. Имаше финландци, швеицарци, американци, беларуси, словаци, чехи и словенци, което е достатъчно доказателство за това, че ПФО беше доста космополитно събитие.

Нашите момчета обаче показаха, че могат да се справят и с такава конкуренция и за пореден път показаха най-доброто от себе си. Петър Гьошарков влезе във финалите от втора позиция и зарадва много лица, представящи българския сноуборд. Неговата серия беше следната: blunt 270 out, Gring fs360, bs 900, swbs 900, transfer to noslide. Във финалите обаче по-възрастните му колеги от западна европа показаха своите топ трикове и Пепо остана пети, което пак е невероятен успех. На Мони малко не му достигна за да се класира за финалите и взе крайно 18-то място. И другите карачи на „Бороборд Самоков” се представиха много добре. На това перфектно трасе всеки работише върху триковете си и така зрителите можеха да видят доста сериозен прогрес по време на състезанието.

Следващият старт на ЕК протече доста подобно. Пепо утвърди пета позиция и доказа, че неговият успех не беше случайност. Мони подобри своят рън и взе 13 – то място.

ivo

С изморяващата серия на стартове от ЕК обаче цялото ПФО тепърва започна. Показа се, че това беше само загрявка. В четвъртък започнаха тренировките за много по-сериозното събитие – четиризвезден ТТР. За да не са им малко стартове, нашите момчета през останалото време участваха и в Българския шампионат. Започнаха с дисциплината Биг ейр през време на нощното каране. Събраха се най-добрите български карачи и показаха сила. Пепо отново показа своят любим “като по учебник” стил и удари от ново bs 900 със swbs 900. Мони този път неиздържа и след перфектните си fs и bs 720 се изфърли на bs 1260!!! Показа ни,че този трик скоро ще стане един от неговите сигурни. И така Пепо спечели първо място, а Мони остана втори. Браво! И другите момчета обаче показаха завидни уменя, Стефан Вангелов, Валентин Миладинов и Ивайло Христов показаха стилни тройки и петици и на зрители неостана друго освен да ръкопляскат.

pepoooo

 В дисциплина слоупстайл отново „Бороборд Самоков” показа своята сила. Пепо беше докарал своя рън към перфекционизъм, Мони с трикове катo cab270, 270out, bs i fs 900, отново bs 1260 и transfer to boardslide, пак показа сила, а и по-малките съотборници изчистиха своите рънове. Така Мони Митрев спечели първо място и Пепо второ в своята категория.

simeon-mitrev-boroboard

След всичко това, състезатели и зрители почувстваха много силна умора. Обаче се показа кой е истински издръжлив, като професионалист и продължава към най-голямото състезание – 4 звезден ТТР. Мони спечели квалификацията, но за съжаление в семи-финалите остана 11-ти и едно място не му стигна за да влезе във финалите. Пепо, който влизаше директно в семи-финала обаче отново показа своите умения и влезе във финалите, и то от 4-то място.

Финалите на ТТР ивента ни представиха зрелище, което не беше виждано в България до момента. Конкуренцията от целия свят показа много силни трикове. Всеки един от участниците скачаше с ротации, които много от нас не бяха виждали на живо. Публиката крищеше от кеф, карачите се забавляваха и на края, когато Mартин Калиола от Финландия залепи два дабъла в серия (fs doublecork 1080 mute, bs doublecork 1080 mute), много от нас почувстваха нещо като абсолютнo щастие :-). Пепо взе крайна шеста позиция и пак потвърди, че неговото място е точно тук, в начало на ранк листата на големите състезания.

valio

„Пампорово фристайл оупен 5” беше един изкючителен празник на нашия спорт, за което казваме едно огромно благодаря на организаторите, и специално на господата Иван Фърков и Наско Маламов. Мерси, напълнихте ни душите :-D. Голямо благодаря пак казваме и на нашите любими треньори Христо и Константин Ахтаподови, без тях нямаше да видим нивото на българския сноуборд, което видяхме. И мерси и на всички приятели, които просто обичат да карат с нас! До година пак!

Официално видео гледайте тук: